Alhoewel de visserij in Frankrijk over het algemeen niet zo veel verschilt van die in Nederland, is het wel van belang dat je de juiste spullen meeneemt naar je bestemming. Je vist immers niet naast de deur en op veel locaties zit een hengelsportzaak niet altijd direct in de buurt. Hetzelfde geldt ook voor de zaken die je buiten je visspullen mee moet nemen, zoals slaap-, kampeer-, en kookspullen. Overigens is het in veel gevallen niet nodig om je uitrusting gigantisch te “upgraden” omdat je toevallig in Frankrijk gaat vissen. De karpers daar kijken echt niet, voor ze bijten, of jouw uitrusting wel aan de laatste trends voldoet. Zorg er wel voor dat je materiaal deugdelijk is!
Hengels
Een geschikte testcurve van je hengels is sterk afhankelijk van het water wat je kiest, de afstanden die je moet werpen en de vraag of je een voerboot tot je beschikking hebt. Normaal gesproken volstaan hengels met een testcurve van rond de 2,5lb. Op het moment dat je écht ver moet gooien, of wanneer er veel obstakels zijn waardoor het hebben van wat meer controle over de vis belangrijker wordt, dan kun je overwegen om wat zwaardere hengels mee te nemen. Sommige mensen vinden het prettig om een marker rod of een spodrod te gebruiken, maar dat ligt helemaal aan je persoonlijke voorkeuren.
Molens
Welke molens geschikt zijn is sterk afhankelijk van je persoonlijke smaak en de plaatselijke omstandigheden. Zorg voor voldoende lijncapaciteit wanneer je over grotere afstand gaat vissen, maar in de praktijk blijkt dat vissen over een afstand van 100 meter al redelijk ver is. Vergeet niet dat je in de meeste gevallen niet de enige visser op een water bent. Dat brengt beperkingen met zich mee omdat niemand er op zit te wachten om met de lijnen van een ander op zijn stek te worden geconfronteerd.
Hoofdlijn
Ook het type lijn is afhankelijk van waar je aan gewend bent. Op praktisch alle wateren zijn gevlochten lijnen verboden en heb je dus alleen de keuze uit nylon, fluorcarbon of combinaties van beide materialen. Zorg er in elk geval voor dat je lijnen voldoen aan de eisen van het betreffende water en dat je voldoende bij je hebt om in het geval van lijnbreuk over grotere afstand je molen opnieuw te kunnen opspoelen.
Schepnet en onthaakmat
Op een aantal wateren ligt er een onthaakmat en een schepnet voor je klaar op de stek, maar soms moet je die ook zelf meenemen. Daarnaast moet je schepnet ook groot genoeg zijn om grote en zware vissen op een verantwoorde manier te kunnen scheppen. Het spreekt voor zich dat je een kwalitatief goede, dikke en grote onthaakmat mee moet nemen.
Hengelsteunen
Onderzoek vooraf goed op welke ondergrond je zit. Op sommige plaatsen is het bijna onmogelijk om je banksticks fatsoenlijk de grond in te krijgen en is het handig om een rodpod bij je te hebben. Zorg er voor dat de zaak stevig staat want je zal niet de eerste zijn die met een hengel minder vertrekt uit Frankrijk. (we spreken uit ervaring).
Beetmelders
We gaan hier geen reclame maken voor bepaalde merken, maar zorg er voor dat je piepers goed en waterdicht zijn! Een al dan niet draadloze ontvanger is niet altijd noodzakelijk, maar kan wel handig zijn. Je buren op het water zullen het waarschijnlijk niet waarderen als jij je piepers loeihard hebt staan. Een paar reserve batterijen kunnen je een extra trip naar de Franse buurtsuper besparen!
End tackle
Het is moeilijk om exact aan te geven wat handig is om bij je te hebben. Belangrijk is wel dat je wel zoveel bij je hebt dat je de mogelijkheid hebt om je aan te passen aan de op dat moment geldende omstandigheden. Flexibiliteit voor wat betreft onderlijnen, haken en aas kan soms het verschil maken tussen weinig of veel vangen. Check voor vertrek goed met welke haken je mag vissen op de betreffende bestemming. Veel wateren hanteren nog steeds de regel dat je weerhaakloos moet vissen, maar soms gelden er andere regels. Wat wel voor praktisch ieder water hetzelfde is, is de regel dat je met visveilige loodsystemen moet vissen!
Aas
Ook hier is van belang dat je vooraf goed uitzoekt welke aassoorten je mag gebruiken op het door jou gekozen water. (Neem bij twijfel gewoon even contact met ons op.) Op veel wateren zijn zaken zoals pinda’s en tijgernoten verboden. Zorg er voor dat je ook met je aas de mogelijkheid hebt om te variëren met je aas. Verschillende maten boilies en een paar potjes pop-up’s zijn altijd handig. Neem echter geen wagonlading aan aas en voer mee want dat is totaal overbodig. Wij gaan er altijd van uit dat het beter is om af te wijken (vorm, samenstelling en smaak) van de rest en we adviseren altijd te gaan voor kwalitatief goed aas. En dat hoeft écht niet duur te zijn!
Kampeeruitrusting
Kortweg kun je stellen dat als je tent je in Nederland droog weet te houden, dat hij dat in Frankrijk ook wel doet. Veel wateren stellen wel verplicht dat je tent groen of camou van kleur is, maar dat zal voor de meesten geen probleem zijn. Zorg wel voor voldoende stevige haringen en een hamer. Op sommige wateren sta je niet op gras en kan het lastig zijn om je haringen met de hand de grond in te werken. Een goed verstelbare stretcher en een warme slaapzak zijn wel een vereiste om aan het eind van de week niet gebroken terug te moeten rijden naar Nederland!
Kookspullen
Er is van alles verkrijgbaar in kampeerwinkels om er voor te zorgen dat je ook in Frankrijk lekker kan eten en drinken en waarschijnlijk heb je dat in Nederland ook al bij je langs de waterkant. Naast je potten en pannen moet je vooral niet vergeten om keukengereedschap zoals bestek, blikopener, etc. mee te nemen. Het is wel verstandig om in Nederland alvast even te checken of je brander(s) ook echt werken! Op de meeste bestemmingen mag je wel een bbq gebruiken, maar dan wel vaak op een aangewezen plek.
Als laatste
- Ook adviseren wij je om altijd een goed gevulde verbandtrommel mee te nemen. Een ongelukje is gauw gebeurt en dan is een fatsoenlijk desinfectiemiddel en een watervaste pleister erg handig.
- Neem altijd Klinic (of iets vergelijkbaars) mee om de haakwond en eventuele andere verwondingen te kunnen behandelen!
- Zorg er ook voor dat je een middel bij je hebt om vliegen te verjagen. Er zijn allerlei middelen te koop, maar flesjes met een zo groot mogelijk percentage DEET werken volgens ons het best.
Mocht je ergens over twijfelen, neem dan vooral even contact met ons op. Wij zijn er om je te helpen!